L'Agricultura Social a Catalunya

Pàgina web de l'Equip de Recerca en Agricultura Social del Departament de Geografia de la Universitat Autònoma de Barcelona | Comunicació i difusió dels projectes d'investigació "L'Agricultura Social en el desenvolupament local i l'ocupació de col·lectius en risc de marginació" [2012-2014] i "L’Agricultura Social: Anàlisi Econòmica i Avaluació del Retorn a la Societat" [2015-2017], finançats pel Programa Recercaixa (Convocatória 2011 i 2014), una iniciativa de l'Obra Social "la Caixa" i l'Associació Catalana d'Universitat Públiques (ACUP)

Jornada tècnica sobre Agricultura Social a la Masia de Can Calopa de Dalt

Deixa un comentari

El proper divendres 31 de març de 2017 a les 9:00 hores tindrà lloc la Jornada tècnica “L’Agricultura Social a Catalunya: anàlisi del sector i reptes de futur” a la Masia de Can Calopa de Dalt (Collserola), dins del marc de les Jornades PATT 2017, organtizades per l’Equip de Recerca en Agricultura Social (ERAS) del Departament de Geografia de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i amb el suport del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.

proj_calopa_maig13

L’Agricultura Social a Europa, i també a Catalunya, ha experimentat  un impuls força important en les darreres dècades del segle XXI. Aquest fet s’ha de relacionar amb una sèrie de processos socioculturals i canvis en les tendències socials que han contribuït a teixir noves aliances entre societat i agricultura. En aquest context, l’Agricultura Social apareix com una estratègia per oferir solucions i respostes a problemes i necessitats presents en la societat actual. Les experiències, sorgides en la majoria de les ocasions des de la pròpia ciutadania, tenen entre algunes de les seves finalitats utilitzar els recursos territorials per a promoure la salut, l’ocupació, la teràpia i l’apoderament de col·lectius socialment vulnerables (persones amb discapacitat, persones amb trastorn mental, persones en situació de pobresa, persones en situació d’atur de llarga durada, gent gran, entre d’altres col·lectius).

En la primera part d’aquestes jornades es presentaran les característiques més rellevants del sector de l’Agricultura Social a Catalunya, incidint en quin és l’abast del fenomen al nostre país, quines són les debilitats i fortaleses del sector i quin és el valor social, econòmic i ambiental de les experiències existents. En la segona part de les jornades es convidarà a les experiències d’Agricultura Social i a agents clau del sector a participar en un debat conjunt sobre el reptes i oportunitats d’aquest sector a Catalunya, que permetrà esbossar possibles accions per impulsar-lo en un futur i establir conneccions entre els diferents actors.

Aquestes jornades tenen per objectiu donar visibilitat a l’Agricultura Social com a pràctica emergent en el marc de l’Economia Social i Solidària. Així com aprofundir en el coneixement de les característiques del sector i del seu valor social, econòmic i ambiental. A part d’això, identificar els reptes i oportunitats de l’Agricultura Social a Catalunya amb la participació dels agents clau del sector, per tal de fomentar les sinèrgies entre les experiències d’Agricultura Social i assentar les bases per a la coordinació d’accions conjuntes que potenciïn el desenvolupament i impuls del sector.

Durant la jornada hi haurà la possibilitat de donar a conèixer el projecte i els productes de diferents experiències que treballen amb col·lectius en risc d’exclusió social a través del treball agrari. Les jornades es realitzaran a les instal·lacions de la Masia Can Calopa de Dalt on s’hi desenvolupa un projecte vitivinícola que insereix a joves amb especials fragilitats, experiència que es visitarà en el marc de les jornades i on els i les assistents podran gaudir d’un dinar elaborat pels i les joves del projecte.

Trobareu adjunt el programa de les jornades. Per assistir-hi cal inscripció prèvia (inscripcions al següent enllaç: https://goo.gl/forms/0nfyXtCCt9YloQJu1) ja que hi ha aforament limitat, a més a més cal confirmar  l’assistència al dinar que es durà a terme a la mateixa Masia de can Calopa de Dalt una vegada acabada la jornada.

programa_20_02_2017

barcelona_agricultura-social_310317_170525

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s