L'Agricultura Social a Catalunya

Pàgina web de l'Equip de Recerca en Agricultura Social del Departament de Geografia de la Universitat Autònoma de Barcelona | Comunicació i difusió dels projectes d'investigació "L'Agricultura Social en el desenvolupament local i l'ocupació de col·lectius en risc de marginació" [2012-2014] i "L’Agricultura Social: Anàlisi Econòmica i Avaluació del Retorn a la Societat" [2015-2017], finançats pel Programa Recercaixa (Convocatória 2011 i 2014), una iniciativa de l'Obra Social "la Caixa" i l'Associació Catalana d'Universitat Públiques (ACUP)

L’Agricultura Social, un fenomen emergent a Catalunya

Deixa un comentari

L’impuls que en les darreres dècades ha experimentat l’Agricultura Social (d’ara en endavant AS) a Europa, i també a Catalunya, s’ha de relacionar amb una sèrie de processos socioculturals i canvis en les tendències i pautes social que han contribuït a teixir noves aliances entre societat i agricultura. En aquest context, l’AS apareix com una estratègia per oferir solucions i respostes a problemes i necessitats presents en la societat actual, sorgides en la majoria de les ocasions des de la pròpia ciutadania amb la finalitat de contrarestar les mancances (i ineficàcia) de les polítiques públiques dirigides als col·lectius de població més vulnerables.

A Catalunya, fins ara l’AS s’ha desenvolupat principalment com a eina d’inserció sociolaboral i com a teràpia ocupacional, per donar resposta a les necessitats del col·lectiu de persones amb discapacitat intel·lectual. En els darrers 30 anys, han anat sorgint iniciatives privades motivades majoritàriament per les necessitats de les famílies i per les motivacions de determinades entitats del Tercer Sector Social. Aquests projectes s’han anat desenvolupant sense una estratègia conjunta ni un recolzament ferm per part de l’administració pública, donant lloc a un fenomen present a casa nostra però altament atomitzat i heterogeni.

Tanmateix, en altres països d’Europa existeixen evidències dels beneficis que pot aportar l’AS a les persones usuàries (discapacitat, trastorn mental, risc d’exclusió, joves, etc.), ja que aquesta és una activitat amb un recorregut molt més llarg. A països, com Itàlia o Bèlgica, l’AS (també coneguda sota altres denominacions com a social farming, green care, farming for health, care farming, etc) s’ha observat que aquesta activitat genera efectes positius més enllà de la inserció sociolaboral de col·lectius amb risc d’exclusió social, ja que actua com un important actiu en el desenvolupament local, la dotació de serveis en les àrees rurals i la cohesió social, entre d’altres. A més, aquestes iniciatives també tenen efectes positius sobre el medi ambient i el territori, ja que força sovint apareixen lligades a la producció ecològica, a un model agroalimentari local i a un consum de proximitat.

En aquest blog us volem presentar els principals resultats del projecte de recerca “L’Agricultura Social en el desenvolupament local i l’ocupació de col·lectius en risc de marginació” realitzat conjuntament pel Departament de Geografia de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i la Fundació CEDRICAT, i finançat pel Programa Rercercaixa (Convocatória 2011), una iniciativa de l’Obra Social “la Caixa” i l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP).

 

Imatge

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s